Emaille plaquette 'Sumatra Java Rotterdamsche Lloyd'

De emaille plaquette aangeboden onder lot nummer 2598 hing bij een charmante dame in haar Art Deco interieur, toen één van onze taxateurs eind oktober vorig jaar haar huis in Amsterdam bezocht voor een taxatie.

Opgegaan in de verfijnde en warme sfeer van dit tijdsbeeld, samen met minimalisten uit dezelfde periode, was dit hoogst verzamelwaardige stuk meer een kunstwerk waar je langsliep zonder erg te hebben in de zeldzaamheid ervan. Puur en alleen vanwege de prachtige esthetiek die de plaquette uitstraalt en de connectie met Indië, schafte de eigenaar dit kunstwerk in 1980 aan bij een gerenommeerde Amsterdamse antiquair.

Op de plaquette is het schip de de Baloeran, gebouwd in Rotterdam in 1930, door Feijenoord NV, is prachtig weergegeven met haar spiegelbeeld in het roerloze water. De rookpluim uit de schoorsteen als elegant detail naast de palmboom. Het geheel ademt een enorme rust en tijdeloosheid uit. Johann von Stein ontwierp het in 1931 voor de Rotterdamsche Lloyd, een tijd waarin reizen een haast verstilde romantiek met zich mee bracht. De glorietijd van de Nederlandse rederijen, en zo ook voor reclame-uitingen voor scheepvaartmaatschappijen waarvan dit ontwerp tot de absolute top behoort.

Van deze plaquette zijn er in totaal circa dertig gemaakt. Vandaag de dag is dit als reclameobject ‘geboren’ stuk, niet alleen een begeerlijk verzamelobject, maar nog meer een heus kunstwerk!