Een particuliere collectie Zuid Oost Aziatische Boeddha’s

Uit een particuliere collectie uit Vinkeveen, veilen wij dit voorjaar een groot aantal Boeddha’s uit Burma, Thailand en China. De objecten zijn niet alleen verzameld tijdens vele reizen naar Burma en Thailand maar ook hier in Nederland wist de eigenaar zijn collectie uit te breiden. Enkele van de Ratnakosin beelden wist hij aan te kopen via bekende Nederlandse particuliere verzamelaars, met wie hij goede banden onderhield.

De fraaiste sculpturen zijn gekocht op internationale veilingen. Het betreft een Chienseng-stijl verguld bronzen figuur van Boeddha Shakyamuni, uit de 17e eeuw, staande in samabangha en gekleed in samgathi, met ogen van parelmoer en lippen met rood pigment en uit de vroege 19e eeuw, een Ayutthaya-stijl bronzen figuur van Boeddha Bhikshu, gekleed als monnik en staande op een getrapte standaard met een bedelnap in zijn handen. De beelden zijn te vinden onder de catalogus nummers 3300 en 3301.

Alle beelden hebben een prominente plek gehad in het interieur van de eigenaar. Uit alles straalde een verregaande passie voor Zuid Oost Aziatische Boeddha beelden. De beelden konden niet meer mee op reis bij de recente verhuizing van zijn familie en worden nu ter veiling aangeboden opdat nieuwe verzamelaars en aspirant Boeddhisten de schoonheid en rust van deze beelden kunnen gaan bewonderen.

U vindt alle boeddha’s uit de collectie terug onder vermelding provenance “Uit een particuliere collectie Zuid Oost Aziatische Boeddha’s”