Breitner en Sluijters, een ode aan de vrouw

Van bovengenoemde twee kunstenaars bieden wij een werk ter veiling aan afkomstig uit particulier bezit.

Het werk van Breitner (lotnummer 4860) is afkomstig uit een ouderlijk huis in de Apollobuurt in Amsterdam en was al meer generaties in de familie.

De naam Breitner behoeft weinig uitleg. Werken van deze meester van het Amsterdamse gewone leven zijn te vinden in alle toonaangevende Nederlandse musea. Breitner zag zichzelf als de schilder van het gewone, de schilder van het volkse, le peintre du peuple.

Zijn werk wordt gerekend tot het Nederlands impressionisme. Vaak in één adem genoemd met Isaac Israëls staan beide bekend om een realistische weergave van de werkelijkheid, geschilderd met vlotte toets en eigenlijk bijna vrolijk van uitstraling, ondanks dat het afgebeelde niet vrolijks hoeft weer te geven. Critici noemen Breitners werken vaak ‘onaf’. Ze zijn vanuit intuïtie geschilderd en  geven juist daarom het alledaagse zo goed weer. Naar onze mening stopte Breitner juist exact op het goede moment. Juist het ‘niet afgemaakte’ karakter trekt het oog en geeft het werk zijn levendigheid en charme. Het werk wat wij u presenteren tijdens de voorjaarsveiling is hier een goed voorbeeld van. De twee dames, gezeten voor een spiegel kijken u met een blik die niet meer loslaat.

Uit dit familiebezit bieden wij meerdere lotnummers aan, onder andere ook een werk van Lucebert (lot 5040). Alle stukken uit deze inzending vindt u onder vermelding van Provenance: Een nalatenschap uit de Apollobuurt, Amsterdam.

Het werk van Jan Sluijters in deze veiling (lotnummer 4850) is een portret van de van Duitse afkomst zijnde Gertrud Leistikow (1885 – 1948), een pionier in de danswereld. Zij was een toonaangevend danseres en choreografe en legde de basis voor de moderne dans. ‘Er is geen danseres die aan haar invloed is ontkomen’ aldus een recensent uit de jaren ’30 van de twintigste eeuw.

In Amsterdam treedt ze op in Carré, het concertgebouw en in haar lievelingsplek, de Stadsschouwburg. Ook maakte zij kennis met de Amsterdamse Avant Garde. Tijdens haar voorstellingen danst ze met masker ontworpen door Hildo Krop, ze borrelt met dichters; Bertolt Brecht schrijft zelfs een gedicht voor haar, én ze staat model voor kunstenaars als Else Berg en Jan Sluijters.

Het portret van Gertrud Leistikow door Jan Sluijters wat wij deze veiling aanbieden is ontzettend kleurrijk en vrolijk en de houding kenmerkend voor Leistikow, improviserend, asymmetrisch en organisch.