Fraai Hollands zilver en Oosters porselein uit het bezit van een landschapsarchitect.

Uit de nalatenschap van een landschapsarchitect komen deze veiling ruim 80 lotnummers fraai 18e eeuws Hollands zilver en 18e eeuws Chinees en Japans porselein aan bod.

Hjj groeide op in een kunstminnend gezin. In zijn jeugd bracht hij veel tijd door bij zijn grootouders die in Friesland woonden in een statige villa ontworpen door K.P.C. de Bazel. De villa lag in een landschapstuin met een prieel en een koetshuis en was ingericht met een gevarieerde collectie kunst en antiek.

Dat de indrukken en de omgeving van zijn jeugd invloed hadden op de rest van zijn leven blijkt uit het feit dat hij van professie landschapsarchitect werd. Maar duidelijk zat ook liefde voor kunst en antiek en verzamelen in zijn bloed. Hij erfde een deel van de collectie kunst en antiek die hem in zijn jeugd omringde en gedurende zijn leven breidde hij deze familiecollectie kunst en antiek uit met eigen aankopen van bijzondere stukken.

Uit alle lotnummers die wij nu uit zijn bezit ter veiling aanbieden blijkt zijn oog voor kwaliteit, waardering voor ambacht en vakmanschap en tevens het besef dat de conditie van stukken van belang is. De aangeboden lotnummers zijn stuk voor stuk dan ook in uitzonderlijk goede én originele staat. Hij kocht bij gerenommeerde antiquairs, documenteerde zijn aankopen en koesterde ze; hield ze vaak in de hand, deelde graag zijn kennis erover en onderhield ze met zorg.

Zijn nalatenschap bestaat uit meerdere deelverzamelingen. In de aankomende veiling bieden we een deel van zijn collectie 18e eeuws Chinees en Japans porselein en Hollands 18e eeuws zilver aan. Binnen deelgebied zilver had hij duidelijk een voorliefde voor lodereindoosjes en tabaksdozen. Bijzonder noemenswaardig is lot 597, een zeldzame tabaksdoos met mammoettand.

 

De lotnummers uit zijn bezit zijn in deze catalogus terug te vinden onder vermelding: Uit het bezit van een landschapsarchitect