De Kiekkassies van Cor Jaring

Amsterdammer, fotograaf. Of fotograaf, Amsterdammer? Cor Jaring (1936-2013) was het in ieder geval beide. Hij werd bekend om zijn pure en rauwe foto’s van het Amsterdam uit de 60er en 70er jaren. Zijn beelden van de rellen tijdens het huwelijk van Prinses Beatrix en Claus in 1966 gingen de wereld over, het ontstaan van de Provobeweging sloeg hij gade en hoe prachtig teder Yoko Ono in de lens keek van zijn camera tijdens de Bed-in-for-Peace in 1969, is misschien wel ongeëvenaard.

We doen Jaring te kort als we hem enkel herinneren om deze iconen, hij is meer dan dat. Zijn blik op de wijde wereld, door de zoeker van zijn kiekkassie (zoals hij zijn fototoestel noemde), stopte niet met het vastleggen van manifestaties en demonstraties. Hij reisde de wereld rond met zijn camera paraat, en wist fantastische en memorabele momenten, klein of groot, vast te leggen op de gevoelige plaat. Het was zijn kijk op die wereld, waarvan Veilinggebouw de Zwaan een kleine selectie zal aanbieden ter veiling, van Scharensliep tot Yakuza (lotnummers 2620, 2621, 2623 en 2624). Hoogtepunt zal echter zijn, de twee camera’s waarmee Cor Jaring zijn werk mee vast heeft gelegd. Een aluminium koffer met daarin twee camera’s gemaakt door Leica, type M2, compleet met accessoires, (lotnummer 2622).
17 november aanstaande opent in het Scheepvaartmuseum Amsterdam een tijdelijke tentoonstelling met werk van Cor Jaring. Het is dan exact tien jaar geleden dat hij overleed.