Twee Royale stoelen en evenzo Royale krukjes

Op 6 mei 2023 zal Charles III formeel worden erkend als monarch van het Verenigd Koninkrijk. Dit zal gepaard gaan met vele ceremoniƫle plechtigheden onder het dak van de prachtige Westminster Abbey in Londen.

Zo was het ook gedurende de kroning van wijlen Koningin Elizabeth II op 2 juni 1953. Achtduizend gasten uit binnen- en buitenland waren getuigen in de Abbey van het plaatsen van de kroon op het hoofd van de jonge Koningin. Allen gezeten op stoelen gemaakt door W. Hands & Sons Ltd, bekleed met blauw velours en voorzien van geborduurd gekroonde initialen ER II op de rugleuning. Veilinggebouw de Zwaan zal twee van deze stoelen aanbieden in haar veiling.

Zo op het oog simpel van ontwerp en uitvoering, echter ergonomisch en anatomisch welgevormd voor de zit van ruim drie uur. De stoelen werden na de grootse ceremonie verkocht aan in eerste instantie de genodigden, een bijzonder en bruikbaar souvenir. Zo ook verging het de zitmeubelen die gebruikt zijn gedurende de kroning van de vader van Koningin Elizabeth II, George VI. Uit dezelfde particuliere herkomst veilen wij twee krukjes die zijn gebruikt door gasten tijdens de kroning in 1937.

Stoelen: lot nr. 2332
Krukjes: lot nr. 2333