Een verzameling Costume Jewellery

Van een particuliere verzamelaar veilen wij een collectie gesigneerde Costume Jewels.

Costume jewels zijn sieraden gemaakt van ‘goedkopere’ materialen, dan de ‘fijne sieraden of juwelen’ en lopen vaak gelijk aan de dan heersende mode. Ze zijn vaak opvallend qua vormgeving en vormen een eyecather op een kledingstuk. Om deze reden worden costume jewels ook wel aan geduid met de term mode sieraden.

 

Coco Chanel was de eerste die haar mode verrijkte met eigen ontworpen sieraden. Deze costume jewels waren gemaakt van onedele materialen, imitatie parels en glasstenen. Het werd een groot succes. In haar navolging begonnen vele grote modehuizen met het ontwerpen van eigen collecties en ontstonden er nieuwe costume jewellery merken. Vooral in Amerika werden deze opvallende sieraden ontzettend populair. De sieraden zijn  vaak grappig, groots en met een ‘Hollywood flair’.

In het midden van de twintigste eeuw waren deze, in massa geproduceerde, sieraden niet meer weg te denken uit het modebeeld. Vrouwen met ‘elke portemonnee’ konden nu hun garderobe aanvullen met stijlvolle, modieuze, maar vooral betaalbare sieraden.

Een paar hoogtepunten uit de costume jewels die wij aanbieden zijn een stralende zon van Dior (lotnummer 1625), een faux tortoise broche van Yves Saint Laurent (lotnummer 1632), een Christmas limited edition broche in de vorm van een vlammend hart van Christian Lacroix (lotnummer 1623) en een opvallende broche in de vorm van de letter ‘C’ van Balenciaga (lotnummer 1626). Het meest in het oog springende sieraad is een broche in de vorm van Humpty Dumpty van Kenneth Jay Lane (lotnummer 1624). Lane werkte bij Vogue en Dior voor hij zich als zelfstandig ontwerper vestigde. Hij maakte snel naam met een indrukwekkende clientèle waaronder Wallis Simpson, Jacky Kennedy, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn en vele anderen. Zijn sieraden werden ‘Fabulous Fakes genoemd en zelf sprak hij over zijn sieraden als ‘faque’ en ‘junque’.

 

U vindt alle sieraden onder vermelding van: ‘Van een particuliere verzamelaarster’.