Een privécollectie Indonesische kunst: De Verzameling Crince Le Roy en een bijzondere samenwerking met de Koninklijke Vereniging der Vrienden Aziatische Kunst

Veilinggebouw de Zwaan is zeer verheugd om in de huidige veiling in samenwerking met de KVVAK een particuliere collectie Indonesische kunst aan te kunnen bieden uit de nalatenschap van het echtpaar Erik en Marion Crince Le Roy.

‘Het is één van de omvangrijkste erfenissen die de Koninklijke Vereniging van Vrienden van Aziatische Kunst (KVVAK) mocht ontvangen in haar 105-jarig bestaan: die van Eric en Marion Crince Le Roy-Tiets. Onderdeel van deze genereuze schenking is een grote collectie Indonesische kunst, veelal verzameld in het land van herkomst in de periode 1985 tot 2004.

Eric Crince Le Roy studeerde sociologie en was gespecialiseerd in volwasseneneducatie. Hij was werkzaam bij het Ministerie van Onderwijs en begon daarna zijn eigen bedrijf in human resource management, waarmee hij grote projecten in het buitenland opzette, onder meer in Nepal en Egypte. In Jakarta ontwikkelde Crince Le Roy van 1996 tot 1998 een omvangrijk onderwijsproject, en enkele jaren later woonden hij met zijn vrouw een periode in de stad Solo, eveneens op Java. Zijn adviesbureau had er een Indonesische naam: Masa Depan; hij sprak dan ook vloeiend Bahasa Indonesia. Marion werkte een aantal jaren op de educatieve afdeling van het Tropenmuseum en pendelde in die periode heen en weer tussen Nederland en Indonesië.’

(Renee Steenbergen, KVVAK)

Het echtpaar bracht met veel passie en kennis een zeer uiteenlopende verzameling Indonesische kunst bijeen. De verzameling bestaat onder andere uit een aantal bijzondere deel-collecties:

Een collectie van meer dan honderdvijftig krisgrepen van uitzonderlijke kwaliteit. Een collectie van krachtige Dayak amuletten, Indonesische sieraden vooral uit de Oostenlijke Eilanden, een collectie Wayang kelitik en Wayang Golek poppen en onder andere een kleine collectie beelden en kunst uit Java en Bali.

Voor deze collectie is door de KVVAK een eigen catalogus uitgegeven.