Een vernuftig stukje techniek met een bijzondere geschiedenis, en dat alles in de palm van je hand

Uit particulier bezit bieden wij dit wonder der rekentechniek aan (lot nr. 2650). Het betreft een rekenmachine uit 1961 gemaakt door Contina AG Mauren in Liechtenstein. Voor het ontwerp werd reeds in 1938 octrooi aangevraagd, echter de tweede wereld oorlog bracht de ontwerper Curt Herzstark, in gevangenschap in concentratiekamp Buchenwald. Hij werd onder dwang gezet om het ontwerp voor de compacte mechanisme calculator verder uit te werken en te perfectioneren en aan te bieden aan Adolf Hitler. Pas na de oorlog werd de eerste Curta geproduceerd.

Er zijn twee types geproduceerd tussen eind jaren 40 en 1972. Het door Veilinggebouw de Zwaan aangeboden exemplaar heeft productienummer 517380, betreft type 2 en is gemaakt in 1961, compleet met metalen opbergkoker.

Met de Curta konden vier basis formules uit de wiskunde worden uitgevoerd: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Wortel trekken kan ook met type 2.  De cijfers worden door middel van de schuifknoppen aan de zijkant ingevoerd. De berekening wordt uitgevoerd in een handomdraai, door de slinger aan de bovenzijde rond te draaien, waardoor de uitkomst zichtbaar wordt.

Met de komst van de digitale zakjapanner, raakte de Curta in de vergetelheid. Vandaag de dag een heuse verzamelwaardige design klassieker en interessant ‘conversation piece’.