Een iconische stoel van Charles en Ray Eames

Uit een particuliere collectie uit Amsterdam, veilen wij de meest iconische stoel van de twintigste eeuw.

De door Charles en zijn vrouw Ray Eames in 1956 ontworpen stoel, is het toonbeeld van baanbrekend design in de twintigste eeuw. Mede dankzij dit ontwerp heeft het stel wereldberoemdheid verworven.

Charles en Ray trouwden in 1941 en verhuisden naar Los Angeles, waar ze samen begonnen te experimenteren met technieken voor het driedimensionale buigen van multiplex. Het doel: comfortabele stoelen creëren die betaalbaar waren.
De oorlog onderbrak hun werk en in plaats daarvan concentreerden Charles en Ray zich toen op het ontwerpen en ontwikkelen van beenspalken uit multiplex, die in groten getale werden geproduceerd voor de Amerikaanse marine. In 1946 stelden ze hun experimentele meubelontwerpen zelfs tentoon in het MoMA.

Charles en Ray Eames hebben jarenlang geëxperimenteerd met nieuwe technieken voor de productie van driedimensionaal gevormde multiplex zitschalen die zich aanpassen aan de contouren van het menselijk lichaam. Deze techniek hebben ze uiteindelijk gemeesterd en vertaald naar de iconische Eames Lounge Chair (lot nr. 8200).
Het ontwerp is afgeleid van de Engelse clubfauteuil, dit model wilden Charles en Eames herontwerpen maar dan nog comfortabeler. Door de buitengewone combinatie van multiplex, aluminium en leer, is de stoel uitgegroeid tot het boegbeeld van luxe en comfort en behoort tot de belangrijkste meubelontwerpen van de twintigste eeuw. De door Vitra in Zwitserland geproduceerde Eames Chair wordt met de hand geassembleerd en bestaat uit de beste materialen.