Een Fabergé theebus en diverse juwelen uit van oorsprong Russisch familiebezit

Van een particuliere inzender veilen wij een kristallen met zilveren theebus van Fabergé, (lotnummer 2300). De familie van de inzender komt oorspronkelijk uit Rusland, deze theebus komt uit het bezit van die familie en is toen zij nog in Rusland woonden verworven.

Het wereldberoemde Huis Fabergé is opgericht in 1842 in Sint Petersburg door Gustav Fabergé. Zijn zoon Carl betrok het familiebedrijf in 1864 om het in 1872 na de pensionering van zijn vader over te nemen. Onder Carls supervisie groeide het uit tot één van de meest beroemde en prestigieuze juwelenhuizen ter wereld.

Het bedrijf werd beroemd door de productie van de legendarische keizerlijke eieren. Elk jaar met Pasen bestelde Tsaar Nicholaas II een ei voor zijn vrouw, tsarina Alexandra. Elk ei was had een eigen ‘thema’ en bevatte een verassing die door het openen tevoorschijn kwam. De productie van de eieren was een prestigieuze opdracht, maar was slechts een onderdeel van de activiteiten van het bedrijf. Fabergé maakte duizenden andere stukken voor zijn clientèle. Zijn showroom in Sint-Petersburg werd bezocht door de Russische elite.

De firma maakte juwelen, siervoorwerpen en gebruiksgoederen. Elk artikel werd op kwaliteit gekeurd door Carl Fabergé en zijn zoon Eugène. Een kleine fout leidde tot directe afwijzing van het product.

Ruim 100 jaar later is het huis Fabergé nog steeds wereldberoemd en staat deze bovenaan in de lijst van meest prestigieuze juweliers ooit bestaan. De theebus die wij ter veiling aanbieden getuigt van dit vakmanschap.

Uit hetzelfde familiebezit veilen wij een Russische zilveren met niello muntenhouder (lotnummer 503) en diverse juwelen (lotnummers, 21, 61, 83, 85, 167 en 186).