Haar persoonlijke collectie tassen, objets de vertu en andere inspiratiebronnen

Hester van Eeghen (1958 – 2021) werd geboren in Amsterdam, de jongste van vijf kinderen. Ze studeerde Nederlands aan de UvA en raakte betrokken bij het theater. Na het breken van haar voet werd leer haar afleiding en begon ze met het ontwerpen van tassen.

“Ik heb een bakje leer gekocht op de Zeedijk en ben daarmee gaan frutten.”

Ze leerde het technische ambacht door samen te werken met een kofferontwerper die haar aanmoedigde om de kleinste details te perfectioneren. Met elke tas die ze verkocht kocht ze meer leer en maakte ze meer tassen totdat ze een winkel in de Hartenstraat kon openen

In meer dan 30 jaar is haar bedrijf uitgegroeid tot een internationaal merk met een sterke identiteit: een Hester van Eeghen herken je op afstand. Geproduceerd in ateliers in Milaan, bevat de collectie een groot aantal tijdloze modellen: kleurrijk, (multi)functioneel, uitgesproken en verfijnd.

“De tassen van Hester belanden overal ter wereld. Ze bezoekt jaarlijks beurzen. In Frankrijk, Duitsland en in N.Y. Ook Amerikanen zijn dol op haar ontwerpen. Met enige trots laat ze de tas zien die Oprah Winfrey van haar heeft. “Amerikanen zijn dol op kleur, ze houden van verrassingen. Dat merk ik in de winkel maar ook als ik daar ben. Ik zie de tas als rekwisiet, een tas is iets persoonlijks, die krijgt een ziel door het gebruik en is vaak een afspiegeling van de gebruiker.” (bron misjab.nl)

Hester van Eeghen overlijdt na  een ziekbed van enkele maanden aan een zeldzame ziekte. Ze wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van de 20e eeuw.

Dit najaar zal Veilinggebouw de Zwaan de complete inspiratiecollectie van Hester van Eeghen aanbieden.

Direct wanneer je het huis van Van Eeghen betreedt, staat daar een ruim vier meter lange antieke mahoniehouten vitrinekast, van boven tot onder gevuld met talloze, veelal historische, tassen, allerhande curiosa, objets de vertu en antiquiteiten. Tijdens de kijkdagen zal deze kast hetzelfde worden ingericht zoals in huis, waardoor Van Eeghen postuum de ontwerpster is van de verkoop van haar eigen schatten.

Naast deze gevulde vitrinekast zal haar tweede grote collectie tassen worden aangeboden. Van 18e -eeuws tot modern, van klein tot groot en van onbekende makers tot bekende designers, stuk voor stuk zijn het objecten die haar inspireerden.

Een speciale plaats zullen de volledig met de handgemaakte unica hebben, waaronder een koffer van antiek goudleer en een zwarte strak vormgegeven tas met een handvat van lapis lazuli, gezet in witgoud. De gehele collectie beslaat een kleine 1000 stuks.

De collectie toont een  grote liefde voor het vak en ambacht en vormt een onuitputtelijke inspiratiebron.

U vindt de lotnummers uit de collectie van Van Eeghen in de catalogus terug onder vermelding: ‘Uit de persoonlijke collectie van Hester van Eeghen’