Een collectie Heymans couture van een goede vriendin

Couturier Max Heymans wordt nog steeds gerekend tot één van de grootse Nederlandse couturiers. Hij werd geboren in Arnhem als kind van joodse ouders en ontdekte op jonge leeftijd al zijn talent. Kleding van zijn moeder werd verknipt en omgetoverd tot nieuwe creaties en op 13 jarige leeftijd werkt hij al als etaleur bij Gerzon. Wanneer de oorlog uitbreekt duikt hij onder, zijn moeder doet dit niet en overleeft de oorlog niet. Het is zijn grootste verlies. In augustus 1945 houdt Heymans (die zijn naam na de oorlog met een y gaat spellen in plaats van Heijmans met ij) zijn eerste modeshow. In het Onyx restaurant in Hotel Americain heeft hij de garderobe van zijn moeder aangepast tot haute couture.
Max Heymans, De ‘ongekroonde Nederlandse Modekoning’ (7 september 1918 – 20 september 1997)

Door zijn oog voor detail, hoge kwaliteit stoffen en zijn op Chanel geïnspireerde kledingstukken maakt Heymans snel naam en groeit uit tot een mode fenomeen. Zijn veelal excentrieke verschijningen en extravagante privéleven droegen hier aan bij. Toneelschrijfster Emmy Huf omschrijft de magie van Heymans het beste: ‘Kleren die vrouwen niet alleen buitengewoon flatteren, maar die zij bovendien vele jaren kunnen dragen. Omdat de kleren van Max Heymans eigenlijk altijd hetzelfde zijn, maar tóch altijd weer anders.’
Ondanks zijn slechte gezondheid en benarde financiële situatie blijft hij, door de hulp van trouwe vrienden, tot op late leeftijd modeshows organiseren en was hij iedere dinsdag te vinden in café Hoppe aan het Spui. Max Heymans overlijdt in september 1997 aan de gevolgen van rookvergiftiging door een brand in zijn woning.

De collectie die wij ter veiling aanbieden, is gedragen door Geesje Jongsma, een goede vriendin en toegewijde aan Max én de schoonheid, de allure en tijdloosheid van de Haute Couture van deze couturier. Vele uren bracht zij met Max door in zijn atelier aan de Nicolaas Witsenstraat, gevolgd door een bezoekje aan stamcafé Hoppe. Niet zelden was de financiële situatie van Max uitdagend, zoals een ware kunstenaar misschien wel betaamt, waar Gees hem dan hielp. Daar stond dan vaak een mooie creatie tegenover. Ook voor modeshows is regelmatig een beroep gedaan op de collectie van Geesje, als er extra stukken nodig waren om het geheel meer cachet te geven.
Geesje Jongsma, rechts op de foto in rood met sigarettenpijpje, “Want dat vond Max zó chique”.
U vindt de collectie couture onder de catalogusnummers 1585 tot en met 1614.
‘A Heymans – suit of beauty is a joy forever’







