Van een gepassioneerd horloge verzamelaar

Uit een particuliere collectie tonen wij een uitgebreide verzameling vintage horloges. De liefde voor het tot stand komen van deze collectie is prachtig verwoord door de verzamelaar:

“Het is eerder met meer dan minder gemengde gevoelens dat ik mijn collectie vintage horloges moet opgeven. Als buitenlands correspondent voor de omroep in Zuid Amerika, heb ik tijdens en na het Falkland conflict vrij veel centen verdiend niet alleen met krantenberichten, maar vooral met een serie unieke foto’s van gevangen Britse journalisten die waren verdwenen. Even daarna liep ik op een Waterlooplein achtige markt in Rio de Janeiro, zag een horloge waarvan ik dacht dat ik die niet daar achter moest laten. Dat was het begin van een gulzige gierigheid gevoed door schoonheid. En nog even later in Amsterdam op de Spiegelgracht zag ik bij juwelier Bakker, een horloge en betaalde zonder blikken of blozen het gevraagde bedrag. Onweerstaanbare schoonheid en mijn verdiende centen zeer goed besteed. En zo begon mijn collectie, waarvan ik nooit heb gedacht dat ik die van de hand zou doen.

Overal waar ik kwam nam ik contact op met winkels en keek telkens weer mijn ogen uit. Van San Francisco via New York tot terug in de kringloopwinkels in Buenos Aires en in de musea van Genève. Telkens weer met avonturen over de aankoop. Zoals die keer in New York toen ik een horloge, zag – een Waltham (lot nr. 513) – waar ik met geen mogelijkheid weerstand tegen kon bieden. Ik vroeg of ze dat ding even apart konden leggen omdat ik naar de bank moet om het gevraagde bedrag te pinnen. Bij terugkomst was de prijs verhoogd. Maar pas bij langdurig soebatten, zeuren en zeveren kreeg ik de prijs op het oorspronkelijke niveau. Toen het op betalen aankwam kreeg ik een extra korting omdat ik er zoveel moeite voor had gedaan.

Vrijwel al mijn horloges hebben een verhaal. Dat van de Tissot (lot nr. 525), die ik van Gina Lollobrigida cadeau kreeg, is vermeld in de catalogus. Sommige vrienden aan wie ik de collectie liet zien vroegen zich verbaasd af of het een collectie om te investeren was. Maar dat was het niet. Het was mij om de schoonheid te doen, zoals je van een mooi verhaal of mooie poëzie kunt genieten. Anderen hadden, onbegrijpelijk, ‘ niets ‘ met oude horloges. Maar hoe langer ik rondkeek en er over nadacht, hoe meer ze mij aanspreken. Een enkeling vindt het fascinerend. Terug in Nederland kwam ik voor onderhoud terecht in Groot Schermer bij horlogemaker Kalle Slaap en minstens even enthousiast als het om oude horloges gaat.

Het gaat niet alleen om de vormgeving, maar vooral ook om het mechanisme en het idee. Stel je voor: eerst heb je helemaal niets. Wat metaal en glas, wat schroefjes, moertjes en veertjes geloof ik. Je zorgt dat het allemaal goed in elkaar past en als je het goed doet en het lukt, heb je ‘ de Tijd ‘:  het grootste mysterie van ons menselijk bestaan.”

Enkele andere niet beschreven hoogtepunten uit deze collectie zijn: Rolex, mechanisch heren polshorloge, jaren ’30, Model Prince, ‘ Doctor’s Watch’ (lot nr. 515), Lord Elgin, doublé mechanisch heren polshorloge, jaren ’50, Model  Chevron. (lot nr. 522) en Omega, stalen heren polshorloge, automaat, ca. 1960, met vol kalender (lot nr. 524)

U vindt de horloges uit deze collectie onder vermelding van “Van een gepassioneerd horloge verzamelaar”