Drie bijzondere horloges
Achttiende- eeuwse grandeur in een horloge
Eén van de oudste horloges die wij deze veiling aanbieden is vervaardigd in Parijs rond 1750. J. Baptiste Baillon, (overleden, 1772) was een zeer innovatieve horlogemakers in zijn tijd. Tot zijn clientèle behoorde niet alleen de crème de la crème uit Parijs, maar zelfs leden van de Franse en Spaanse koninklijke familie. Baillon besteedde veel aandacht aan de detaillering van zijn wijzerplaten en kasten. Het gouden sleutelhorloge dat wij aanbieden is hier een prachtig voorbeeld van. Niet alleen de achterzijde en de rand van de kast is voorzien van een hoogwaardige decoratie uitgevoerd in emaille de peinture, maar ook de binnenzijde is voorzien van een geëmailleerde voorstelling van een arcadisch landschap. Het uurwerk is gesigneerd met J. Bte Baillon A Paris en genummerd met nummer 3408. Vandaag de dag zijn horloges en klokken van Baillon te bewonderen in beroemde collecties zoals die van het Louvre, Versailles, het Metropolitan in New York en ons eigen Rijksmuseum.
Lot nummer 500: J. Baptiste Baillon, Hoog gehalte gouden sleutelhorloge, ca. 1750.




Vacheron Constantin, Prestige de la France
Het is 23 juni 1972; de Franse minister van wetenschap en industrie, François-Xavier Ort, reikt namens het Comité de France in het beroemde Ritz Hotel in Parijs de felbegeerde ‘Diplôme du Prestige de la France’ onderscheiding uit aan Vacheron Constantin. De onderscheiding is een eerbetoon aan de technische perfectie, esthetiek en expertise van deze horloge fabrikant wiens geschiedenis terug gaat tot 1755.
Naar aanleiding hiervan ontwerpt Vacheron Constantin een serie horloges die dezelfde naam dragen als de onderscheiding; ‘Prestige de la France’. Met een asymmetrische kast, gebaseerd op de gulden snede en een mechaniek met een dikte van slechts 1.64 mm, is het horloge nog steeds baanbrekend en zeer gewild. Het exemplaar wat wij aanbieden is in de jaren ’70 gekocht bij Ace & Spyer op het Koningsplein.
Lot nummer 518: Vacheron Constantin, 18 kt. gouden mechanisch heren polshorloge bezet met achtkant geslepen diamant
Eén van de meest unieke horloges ter wereld; het Astrolabium Galileo Galilei van Ulysse Nardin
In het begin van de jaren ’80 besluit een kersverse nieuwe directeur van Ulysse Nardin, dat het merk een horloge nodig heeft wat op alle vlakken uniek is. Door de opkomst van de goedkope quartz uurwerken in de jaren’70, was het bedrijf in een dal terechtgekomen. Een nieuwe impuls zou niet alleen economisch zeer welkom zijn, maar zou ook het bedrijf weer als gevierde horlogefabrikant op de wereldmarkt zetten. In 1985 presenteert Ulysse Nardin het eerste horloge uit ‘The Trilogy of Time’. Het is het eerste astrolabium, vernoemd naar de beroemde Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei, wat gedragen kan worden om de pols. Het Astrolabium toont de lokale en zonnetijd, de banen en verduisteringen van de zon en de maan en de posities van verschillende grote sterren. De wijzerplaat toont naast de gebruikelijke uur en minuteaanduiding, de windstreken de kreeft- en steenbokskeerkring, de evenaar, horizon, de posities van de zon en de maan en de ecliptica. Vanwege deze 21 functies werd het horloge opgenomen in het Guinnes Book of Records.
Het enorme succes van het Astrolabium zorgde voor een opvolging van twee andere wetenschappelijke horloges; het Planetarium Copernicus (1988) en het Tellurium Johannes Kepler (1992). Deze drie bijzondere stukken hebben een bijzondere plek verdiend in de geschiedenis van het horloge. Het horloge wat wij aanbieden komt tezamen met de originele houten doos.
Lot nummer 560: Ulysse Nardin, 18 kt. gouden heren polshorloge, Astrolabium Galileo Galilei


