Twee verzamelingen vazen door Jan van der Vaart (1931-2000)

Deze voorjaarsveiling komt een collectie vazen van Jan van der Vaart aan bod. Het betreft zowel unica als multiples. Het merendeel van de vazen is afkomstig uit de collectie van Theo van der Vaart, de broer van.

Johannes Jacobus van der Vaart werd geboren op 17 oktober 1931 te Den Haag. Van der Vaart volgde begin jaren vijftig een cursus pottenbakken aan de Vrije Academie in Den Haag waarna hij startte als zelfstandig keramist. Al tijdens zijn leven werd hij beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse keramisten van de twintigste eeuw. Als grondlegger van een geometrisch constructieve richting binnen de naoorlogse keramiek was hij in binnen- en buitenland bijzonder invloedrijk. Zijn werk is heel herkenbaar vanwege het eigenzinnige karakter; het is helder van vorm, zonder decoraties en gericht op het gebruik.

Naast unieke objecten wilde Van der Vaart bruikbaar kwaliteitskeramiek maken voor een groot publiek. Zo ontstonden naast zijn unica ook de ‘multiples’; objecten die in beperkte oplage werden gemaakt. Door de objecten in kleine oplage te maken kregen zij de authenticiteit van unieke kunstwerken maar bleven tegelijkertijd betaalbaar. Zowel voor zijn unica als voor zijn multiples werd vaak gebruik gemaakt van giettechnieken. In het geval van de multiples kwamen de vormen vaak in het geheel uit één mal, voor de unica werden meerdere onderdelen apart gegoten, welke dan later samengevoegd werden tot één geheel.

Theo van der Vaart en zijn partner Hans leidden een avontuurlijk leven. Ze reisden veel en woonden in zowel Mexico als Texas. In beide landen zochten ze veel contact met jonge kunstenaars van wie zij geregeld kunst verzamelden. Beide hadden een grote voorliefde voor volkskunst. Deze vorm van kunst toonde het ‘harde, echte’ leven. Het zijn deze, niet commerciële stukken, die hen net meest raakten.

In Amsterdam had het stel een galerie waar naast deze ‘exotische’ kunstnijverheid ook werk van broer Jan werd verkocht. De collectie uit de galerie van Theo en Hans valt samen te vatten in een grote mondiale scharreltocht.

De dochter van Jan van der Vaart, Jessica, vertelt over haar oom Theo dat hij het werk van zijn broer bestempelde als: ‘Prachtige vazen maar niet allemaal even geschikt om bloemen in te zetten’. Geregeld als Theo op bezoek kwam bij zijn broer Jan klonk het: ‘O, hier! Neem deze maar mee naar huis.’ Zodra Theo thuis kwam ontdekte hij echter dat een signatuur ontbrak, gelukkig behoefde hij geen bevestiging dat het werk van een befaamde keramist betrof.

De lotnummers uit deze collectie vindt u onder: Nalatenschap Theo van der Vaart, Amsterdam

Ook de inzender van de Rietveld stoelen bracht een aantal vazen door Van der Vaart in. Deze vindt u onder: Provenance: Collectie familie Brouwer