Een zeldzaam complete Noord Hollandse kappenkist

Slechts zelden komen we zo’n complete gevulde kappenkist (lotnummer 30) tegen. Het is een inkijkje in een West – Friese familie.

De kappenkist zelf is al indrukwekkend. Gemaakt van mahoniehout met een knop van been en versierd met een intarsia ster en lijst, met aan de binnenkant een uitklapbare spiegel.

Maar het is de inhoud die de aanschouwer pas echt doet watertanden. De set bestaat uit een oorijzer, voorhoofdsnaald, twee zijnaalden, twee kapspelden, een kluwenhaak, twee speldjes, zilveren baleinen, kanten kappen, handgeschreven briefjes en, als extraatje, een gouden medaillon met portretfoto’s van de oud – eigenaren.

De eigenaresse en draagster van de set was Maartje Best, geboren 16 maart, 1881 te Berkhout, als enige dochter van Trijntje Claij en Nicolaas Best, ‘landbouwer’ van beroep. Zij trouwde met Germent Liefhebber uit Hoogwoud, op 26 april 1903. Gezien de jaarletters van de sieraden zou de gevulde kappenkist heel goed het huwelijkscadeau kunnen zijn.

De sieraden zijn vervaardigd door de bekende West – Friese firma, de gebroeders Rozendaal uit Hoorn. De firma welke gevestigd was aan de Grote Noord, maakte vele Noord Hollandse streeksieraden, voor verschillende drachten en stond bovenal bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit. Dit oog voor kwaliteit valt goed af te lezen aan de imposante voorhoofdsnaald. De naald is gedecoreerd met bloemen en rijkelijk bezet met grote roosgeslepen diamanten. Het gebruik van roosdiamanten in de West – Friese streeksieraden is niet ongewoon, maar de grootte en helderheid van de gebruikte diamanten in deze set maakt deze, naast zijn compleetheid tot een juweel van museale kwaliteit.

Van dezelfde inzender veilen we meerdere Nederlandse antieke sieraden onder vermelding van: Provenance: uit bezit van een West – Friese familie