De rode draad in een verzameling

Uit de collectie van Prof. Ir. D. A. A. Koolen (1910-1997), zal Veilinggebouw de Zwaan een aantal museale stukken namens de erfgenamen ter veiling aanbieden. Professor Koolen was een fanatiek verzamelaar van antieke uurwerken en van antiek Hollands porselein. Het grootste gedeelte van de collectie heeft hij verzameld gedurende de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Wij zullen fraai Amstel porselein aanbieden met decor van dieren (lotnummer 2535), hoogtepunt hierin is een laat 18e eeuwse melkkan met voorstelling van een luipaard (lotnummer 2536), een voor die tijd ongewone voorstelling. Ook een servies met voorstellingen van figuren in landschap (lotnummer 2447) zal worden aangeboden.

Een zeldzame Haagse klok door Pierre Battard (lotnummer 7703) en staande klok door Barent Walis (lotnummer 7743) behoren deze veiling tot de hoogtepunten binnen de categorie Klokken. De rode draad in de verzameling is altijd kwaliteit en zeldzaamheid geweest, dit blijkt wel weer uit het Italiaanse tafelkabinetje dat wij aanbieden onder lotnummer 2312. Het is gemaakt in het laatste kwart van de zestiende eeuw en heeft een interieur waarvan de fronten van de laden voorzien zijn met gedamasceerde reliƫfs met scenes uit de Romeinse geschiedenis. Een vergelijkbaar kabinetje is opgenomen in de collectie van het Victoria & Albert Museum te Londen.

U vindt alle lotnummers van de verzameling terug onder herkomst vermelding: Collectie Professor Ingenieur D. A. A. Koolen.