Een particuliere collectie Melanesische sieraden en objecten

Onderstaande foto toont een selectie van diverse objecten afkomstig uit Melanesië die de afgelopen 25 jaar door een particuliere Nederlandse verzamelaar zijn verworven. De verzameling is divers en afkomstig uit verschillende culturen in Papoea-Nieuw-Guinea, met name de Hooglanden en het Massim-gebied, de Salomonseilanden en Vanuatu.

De objecten uit deze collectie verbazen door het briljante gebruik van verschillende natuurlijke materialen, afkomstig uit de directe omgeving, zoals veren, plantenvezels, zaden, aardpigmenten, kokosnootschalen, dierentanden of via de handel verkregen zoals kralen en schelpen.

De versieringen met glanzende schelpen, weerkaatsen het zonlicht en dragen bij aan de kracht en het prestige van bepaalde individuen of gemeenschappen. Ornamenten, zoals dieren, werden aangebracht om de totem van de clan aan te duiden en de volledige uitrusting van de versiering van een man, diende om de (voorouderlijke) geesten over te halen deel te nemen aan vieringen en overgangsrituelen.

In Melanesië is het gebruik van witte schelp in combinatie met schildpad of  kokosnoot voor hangers als ‘kap-kap’ alomtegenwoordig. Een tegenhanger in gebruiksvoorwerpen, wordt gemaakt van donker hout, waar inkepingen worden opgevuld met kalk.

Alle objecten uit deze collectie zijn te vinden onder porvenance: Private Dutch collection, passion for PN Guinea jewelry and artefacts