Mexicaanse stenen maskers en een collectie Pre-Columbiaanse kunst

In de huidige veiling bieden we een kleine collectie Precolumbiaanse kunst aan uit de verzameling van de een Duits echtpaar. Dr. Ludwig Jansen (1919-2020) en zijn Helga Jansen (1922-2017) reisden vanaf begin  ‘70 jaren naar alle continenten en deze reizen vormde de inspiratie bron voor het samenstellen van een omvangrijke kunst collectie, voornamelijk gekocht bij gerenommeerde Europese handelaren en veilinghuizen.

De reis die ze naar Midden- en Zuid Amerika maakten vormt dan ook de grondslag van hun passie om van deze verscheidenen culturen objecten te verzamelen uit de Pre-Columbiaanse tijd. Nagenoeg alle objecten die aangeboden worden uit deze verzameling zijn verkregen bij een gespecialiseerde Galerie uit München: ‘Galerie Gerdes, Praekolumbische Kunst’ en werden in de jaren ’70- ’80 jaren bij deze galerie aangeschaft.

Een van de hoogtepunten uit deze verzameling is het grijs stenen masker uit Mexico van de Chontal (lotnummer 1905). Dit masker met zijn karakteristieken uitpuilende wangen, de opgehoogde ovalen mond en ogen onder imposante overhangende wenkbrauwen, een klassieke iconisch voorbeeld van de stenen masker cultuur van de Chontal. Hij wordt aangeboden samen met een polaroid foto met op de achterzijde een hand geschreven notitie van Carlo T.E. Gay uit 1976. Hij is een van de belangrijkste onderzoekers geweest van de stenen materiele cultuur uit de provincie Guerrero, uit de periode 300 BC – 100 BC en auteur van vele van de standaard werken over de Mezcala en Chontal en hun unieke expressies in steen.

Een ander bijzonder masker (lotnummer 1907) is een groen jadeiet stenen masker van de Olmecen, met de karakteristieke opgetrokken bovenlip en de ingeboorde punten aan de randen van de lippen en beiden ogen. Een verfijnd expressief masker van de Olmecen, de eerste Hoogcultuur uit Midden Amerika en de grondleggers van o.a. de Maya kalender. Van dezelfde cultuur komt ook het groen stenen Olmecen staande antropomorfe figuur (lotnummer 1908),  met een expressie in een iets geabstraheerde vorm  in het gelaat.

Van een andere particuliere collectie dat zijn origine vind bij een Zwitsers echtpaar, Koella uit Zurich, bieden we een collectie aan van objecten uit verschillende Zuid- en Midden Amerikaanse Pre-Columbiaanse culturen, voornamelijk uit Peru en Colombia zoals de Nazca, Moche, Chancay uit Peru, de Cocle uit Panama en de Sinu uit Colombia. (zie verzamelfoto)

Het textiel van de Chancay (lotnummer 1940) is bijzonder te noemen door zijn grootte en relatieve goede staat. Het expressieve potje van de Cocle uit Panama (lotnummer 1956), een grote pot in de vorm van een staande krijger van de Moche cultuur (lotnummer 1936) en een fraaie stijgbeugelfles van de Moche (lotnummer 1937) zijn mooie exemplaren voor deze cultuur.