Muziekinstrumenten uit de collectie van Piet van Boxel

“Pieter Jacobus van Boxel (1938-2021), in het kort Piet, was een 20e eeuwse impressionist. Zijn oeuvre omvat stillevens, portretten, stadsgezichten en landschappen. Kenmerkend in het werk van Van Boxel is zijn kleurgebruik:  “Er is geen achtergrond, er is alleen kleur. De ene kleur roept de andere op en samen moeten ze tot in alle hoeken een harmonieus geheel vormen”. Uitgestrekte landschappen in grauwe gedempte tinten groen,  en grijs, tonen zijn fascinatie voor ‘slib, slijk en zand’ en  vormen de hoogtepunten in zijn werk.

Gedurende zijn hele leven vergeleek Van Boxel het schilderen met het maken van muziek: “Je richt alles op elkaar af, je hebt het hele akkoord nodig om de A zuiver te krijgen”.  In zijn werken zocht hij dagelijkse harmonie. Hij benaderde zijn werk als een partituur voor een muziekstuk. Het is dan ook niet verrassend dat hij, naast kunstenaar  in zijn jongere jaren een begenadigd muzikant was. Artrose in zijn handen zorgde er echter voor dat hij die liefde moest opgeven.  De lege plek werd opgevuld met het verzamelen en documenteren van Afrikaanse, Aziatische en Europese muziekinstrumenten en kunst. Een nieuwe passie werd geboren. Door zijn vele reizen vergaarde hij veel kennis over allerlei soorten wereldse muziek en wist hij de meest prachtige exotische muziekinstrumenten te bemachtigen.

In onze voorjaarsveiling bieden wij een groot deel van zijn collectie Afrikaanse slag- en snaarinstrumenten en Indonesische snaar instrumenten aan, waaronder klankschalen, mondharpen een kacapi, een sistrum en sanza’s.

Een ander deel uit de enorme collectie muziekinstrumenten van Piet van Boxel zal later dit jaar bij een ander veilinghuis worden aangeboden. Meer informatie hierover kunt u aanvragen op kantoor.

U vindt de objecten onder Provenance: The private collection of Musical instruments of Piet van Boxel, The Hague, The Netherlands