Nias bescherm figuur
Dit item (lot nr. 3628), is in meerdere opzichten een buitengewoon stuk beeldhouwwerk. Hoewel hij middelgroot is, past hij niet in het kader van voorouderfiguren afkomstig uit Centraal Nias. Het beeld heeft geen ledematen en heeft een gefacetteerde ongewone gebeeldhouwde klokvormige torso, die doet denken aan een formeel jasje dat bestaat uit gestikte stroken. Het bovenste deel lijkt echter in overeenstemming met de gebruikelijke gekroonde voorouderfiguren. Het in een gedurfde stijl uitgesneden hoofd met uitgesproken vleugelvormige wenkbrauwen die zich naar de oren uitstrekken en een platte kin, geven het beeld een monumentale uitstraling. Op zijn hoofd siert een een drieledige kroon.
Dit ‘gevorkte’ element komt voor op beelden die behoren tot het domein van de beschermende voorouderlijke beelden in de Niha-samenleving. Ze komen vooral voor op adu hörö-figuren, maar ook op adu tendro luluwo, beschermende beelden die ledematenloos en met platte torso’s zijn weergegeven. In het laatste geval vinden we één of meer voorouderlijke beeldjes, die door middel van plantenvezels aan de tanden zijn bevestigd. Dit zou ook het geval kunnen zijn met het huidige item, aangezien een ineengestrengelde rotanband aan de linkertand bevestigd is, waardoor er ruimte is voor een beeldje. Zie ter vergelijking twee beelden in het bezit van NMVW: RV-1629-61 en TM-860-8 en gepubliceerd in Nias Tribal Treasures, Delft 1990, p. 239, ziek. 94 en 95. Deze figuren lijken geslachtloos te zijn weergegeven, terwijl in het huidige item typische knoopvormige borsten in Central Nias-stijl het vrouwelijk geslacht onderstrepen.
Zwart roetpatina getuigt van de ouderdom van dit beeld dat in situ werd aangekocht door de bekende Nederlandse pionier in de etnomusicologie Jaap Kunst (1891-1960).


