De collectie van een Amsterdamse orthopedagoog

In een appartement gelegen aan het Vondelpark troffen we deze zomer een interessante en ook zeer gevarieerde inboedel aan. De voormalige bewoonster, van professie orthopedagoog, had duidelijk een brede algemene interesse op het gebied van kunst en kunstnijverheid. Ze bleek ook een graag geziene klant van de Zwaan te zijn geweest, die in de 2e helft van de 20e eeuw regelmatig onze veilingen bezocht.

Vanwege haar professie verzamelde ze voornamelijk kinderboeken, maar ook speelgoed en poppen. Qua meubelen en kleingoed was het appartement ingericht met een opvallende combinatie van design en antiek. Een Gotisch dressoir (lot nummer 6504) werd geflankeerd door een zitgedeelte met designmeubelen. Nederlands 20e -eeuwse keramiek, o.a. veel stukken van de hand van Leen Quist, stond uitgestald in een moderne glasvitrine. Twee antieke porseleinkasten waren gevuld met klassiek porselein en glaswerk. In een dekenkist opgeborgen, troffen we nog meer antiek Hollands aardewerk aan. Aan de muur hingen enkele fraaie schilderijen en aquarellen, in kasten kwamen we meerdere mappen met losse grafiek en cent-prenten tegen.
Ze werkte als orthopedagoog bij de VU en had tijdens haar werkzame leven tevens een praktijk aan huis nabij het Vondelpark. In haar praktijk behandelde zij veelal en bij voorkeur kinderen met een sociale achterstand. Een deel van haar collectie kinderboeken is recent geschonken aan een schoolmuseum. De opbrengst van de veiling zal ten goede komen aan meerdere goede doelen, die, geheel in lijn met haar professie en speerpunt bij behandeling in haar praktijk, allemaal tot doel hebben kinderen met een sociale achterstand te ondersteunen.
De lotnummers van deze nalatenschap treft u in de catalogus aan onder herkomstvermelding: Uit de nalatenschap van een orthopedagoog.


