Zaadparel juwelen uit de negentiende eeuw

Uit verschillende particuliere collecties veilen wij diverse negentiende -eeuwse sieraden met zaadparels.

In de periode 1840 – 1860  kenden sieraden gemaakt van kleine zaadparels een enorme populariteit. De basis van deze sieraden bestond uit platte stukjes gesneden parelmoer waar met fijn wit paardenhaar talloze minuscule zaadparels op werden genaaid. Veelal werden de sieraden verkocht in parures (sets), veelal bestaande uit een collier, een paar oorbellen, een kleine en een grote broche. De set juwelen werd geleverd in een speciaal ervoor vervaardigd etui.

Voor het maken van dergelijke sieraden werd een ontwerp gemaakt op karton of koper, welke werden overgenomen op een plaatje parelmoer. Eén van de meest populaire motieven was de zogenaamde ‘English scroll’, of rolwerk, zie lotnummers 57A en B.

Het naaien van de pareltjes op het parelmoer was een klus voor jonge meisjes. Met wit paardenhaar, afgeknipt van een levend paard, anders waren de haren te kwetsbaar, werden de parels geregen. Zijde draad kon niet gebruikt worden omdat de pareltjes en dus de boorgaatjes daarvoor te klein waren. Het rijgen van een sieraad nam zo’n twaalf uur in beslag. Wanneer de meisjes klaar waren hoefde de goudsmid / juwelier alleen nog maar een (gouden) speld of montuur te bevestigen aan de achterzijde.