- 1959 Pottenkijker 1969 - Keramiek uit de collectie van J.W.N. van Achterbergh

J.W.N. van Achterbergh was de bekende en gedreven verzamelaar en kenner van de destijds hedendaagse keramiek uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Hij bracht een deel van zijn moderne keramiekcollectie in 1963 onder in een klein privémuseum met de toepasselijke naam De Pottenkijker, Museum voor Ceramiek. In 1969 werd deze naam gekoppeld aan een tentoonstelling in het museum Boymans van Beuningen. De catalogus van deze tentoonstelling onder de titel ‘1959 Pottenkijker 1969, Ceramische hoogtepunten Nederland’ werd door hem zelf geschreven. Zijn collectie moderne Nederlandse keramiek bestond toen al uit ruim 400 stuks,  gemaakt door kunstenaars uit de kring rondom de verzamelaar. Van Achterbergh stimuleerde de toen (meestens) jonge keramisten en leverde een enorme bijdrage aan de bekendheid van de toen hedendaagse keramiek.

In deze veiling komen ruim 60 stuks Nederlands keramiek uit zijn collectie onder de hamer. O.a. van de hand van  Lies Cosijn, Hans de Jong, H.K. Onnes, Eti van Rees, Johnny Rolf, Jan den Rooden en Jan van der Vaart. Grotendeels zijn het stukken die al zijn beschreven in de tentoonstellingscatalogus ‘Pottenkijker’ uit 1969, tevens worden ook enkele stukken geveild die na 1969 aan zijn collectie zijn toegevoegd. Ook één van de  sleutelstukken uit de collectie wordt nu ter veiling aangeboden: De gevelsteen ‘Pottenkijker’ gemaakt door Hans de Jong en door de maker geschonken aan Van Achterbergh, voor plaatsing in de gevel van zijn privémuseum aan de De Wittenkade 99, waar deze, bij opheffing van het museum in 2000, weer uit werd verwijderd.

Een groot deel van de collectie moderne keramiek van Van Achterbergh werd al eerder ter veiling aangeboden in de afgelopen decennia. Dit is het laatste deel van de collectie, dat nu via veiling zijn weg zal vinden naar een volgende generatie liefhebbers en verzamelaars.

Literatuur:

Marcel Brouwer / Marius van Dam -J.W.N. van Achterbergh Een gedreven verzamelaar- Stichting van Achterberg-Domhof 2011.

De lotnummers uit deze collectie zijn terug te vinden onder de vermelding: Provenance Collectie J.W.N van Achterbergh