Iconische design meubelen uit de collectie van de familie Brouwer

‘’t Is heerlijk zo iets tegen te komen’’ en waar een zeldzaam briefje allemaal niet toe kan leiden…

Niet iedereen treft een briefje met complimenten over zijn huis aan op de deurmat. En al helemaal niet van de hand van Gerrit Rietveld, de beroemde architect en ontwerper van de houten stoel in de iconische kleuren van kunstbeweging De Stijl. De familie Brouwer overkwam dit wel.

Het woonhuis waar Rietveld naar refereerde was ontworpen door de architect Hein van Meer. ‘deze ontworpen woning vormt het toonbeeld van architectonische eenheid’,  aldus een artikel in het januarinummer van Eigen huis & Interieur uit 1987. Als derde generatie bewoners heeft de familie Brouwer besloten het huis geheel terug te brengen in de stijl zoals door de architect bedoeld, het interieur inbegrepen.

Het persoonlijke briefje van Gerrit Rietveld heeft dhr. Brouwer uiteindelijk geïnspireerd om het werk van Gerrit Rietveld te gaan bestuderen om uiteindelijk tot de beslissing te komen om twee Rietveld stoelen te bestellen bij Gerard van de Groenekan.

Rood blauwe stoel (lotnummer: 2595):
Deze rood blauwe stoel draagt het brandmerk van Van de Groenekan, zijn signatuur en de notitie ‘ voor de familie Brouwer’. Tevens zijn er een aantal foto’s uit het familie album waarop Gerard van de Groenekan afgebeeld staat, werkend aan deze stoel.

Van dit model zijn meerdere ontwerpen en uitvoeringen bekend. Wist u bijvoorbeeld dat het eerste exemplaar onbeschilderd was en zijvlakken onder de armleuningen bevatte en dat er speciale uitgaven bestaan, besteld voor de beroemde billen van Charley Toorop en Paul Citroen? Bedoeld voor eenvoudige machinale productie wenste Rietveld het meubel toegankelijk te maken voor een breder publiek. De vroege uitvoeringen door Gerard van de Groenekan voldoen mogelijk niet meer aan zijn initiële wens…, het zijn uitzonderlijke, iconische en begeerlijke verzamelobjecten geworden.

Steltmanstoel (lotnummer: 2596):
Minder bekend maar niet minder bijzonder, door de vereniging van vorm en functie, is de Steltmanstoel. Ontworpen voor de juweliersfamilie Steltman in Den Haag maakt dit zetel onderdeel uit van een duo. Tezamen vormt het asymmetrische ontwerp een eenheid welke prachtig past bij de bedoeling er trouwringen op uit te zoeken. Een van de originele stoelen is cultureel erfgoed en is te bewonderen in het Kröller Mullermuseum. Bij deze eerste uitvoering is de stoffering van kunstleer.

De Steltman stoel was de tweede iconische stoel die voor de familie door Van de Groenekan gemaakt werd, deze draagt ook zijn signatuur en brandmerk. Waar een zeldzaam briefje allemaal niet toe kan leiden…

Uit het interieur van de familie Brouwer zullen meer bijzondere items geveild worden zoals de verchroomd stalen buizen ‘LC4’ chaise longue van Le Corbusier voor Cassina, twee rode Groovy/M-chair fauteuils van Pierre Paulin voor Artifort, een teakhouten dressoir, model  DU03 van Cees Braakman voor Pastoe en vele andere designmeubels en moderne kunstobjecten.

U vindt alle lotnummers uit het bezit van de familie Brouwer terug onder vermelding van Provenance: Collectie familie Brouwer

Enkele andere noemenswaardige designmeubelen aangeboden in deze veiling zijn een kapitale tafel en stoelen door Piet Hein Eek (lotnummer 8263 en 8264) en een fraaie koffietafel door Axel Vervoordt (lotnummer 8202).