Een collectie Song porselein uit het Jepara wrak

In de jaren ’70 van de vorige eeuw gingen de eigenaren van een meubelfabriek in Jepara op Java regelmatig vissen in hun vrije weekenden. In 1977 vonden ze stukjes porselein rondom de pier. Lokale vissers wisten te vertellen dat er een bepaald gebied op zee was, ten noorden van Jepara, waar ze niet konden vissen. Ze wilden wel en er was voldoende vis, maar hun netten gingen steeds stuk vanwege scherpe voorwerpen op de zeebodem. De scherven werden onderzocht en het bleek om Chinees Song porselein te gaan.

 

De Chinese Song dynastie duurde ruim 300 jaar en bestaat uit een Noordelijke dynastie van 926 tot 1126 en een Zuidelijke dynastie van 1126 tot 1279. De collectie Song porselein uit de wateren bij Jepara komt uit de eerste Noordelijke periode. Na onderzoek is gebleken dat deze zending vermoedelijk bedoeld was voor export naar een Boeddhistisch klooster op Java.

Bij de opgravingen die volgden in 1978, moest 4,5 meter zand weg gegraven worden. Onder de dikke laag bleek het grootste deel van de collectie intact te zijn. Zelfs de glans van het celadon glazuur is op de meeste stukken nog steeds goed te zien, de zandbank heeft de collectie al die jaren behoedzaam omarmd.

 

De Jepara collectie Song porselein is een bijzondere collectie gebruiksporselein. De detailleringen zijn minimalistisch en gevormd door een gekamd decor van een vloeiend en soms diepliggend spel van bloemmotieven, lijnen en golven. De kleuren variëren van blauwgroen, celadon, grijs- en zelfs bruinkleurig.

 

Met deze Jepara collectie wordt het mogelijk om je salade, soep, rijst- of noedelgerechten te serveren in ‘nieuwe’ kommetjes van ruim 900 jaar oud! Verder omvat de collectie ook een andere type objecten zoals vazen, schalen en kleine ronde witte dekseldoosjes.

De objecten uit de Jepara collectie zijn te vinden onder: Provenance “The Jepara Wreck 1998”