Pierre Soulages. De meester van het zwart

Dit voorjaar veilen wij een werk van de Franse kunstenaar Pierre Soulages (geb. 1919). In zijn abstracte werken speelt de kleur, of juist niet-kleur, zwart een prominente rol. Vaak bestaan zijn schilderijen uit enkel zwarte vlakken of strepen, met een lichte bewerking in het oppervlak. De verandering van het licht in de ruimte doet  het schilderij veranderen. Reflectie is een onderdeel van het kunstwerk, het licht een telkens veranderende penseelstreek.

De werken van Soulages kunnen worden gerekend tot de stijl Tachisme. Een stijlvariant binnen de abstracte Europese schilderkunst. Het woord tachisme komt van het Franse woord ‘tache’ wat vlek betekent. De stijl is informeel, intuïtief en beleefde haar hoogtepunt in de jaren ’40 en ’50.

Werken van Soulages zijn in meer dan 100 musea wereldwijd te bewonderen. In  zijn geboortestad het Franse Rodez, in de regio Occitanie bevindt zich een museum volledig gewijd aan de inmiddels 102 jarige kunstenaar. De ‘man van schaduw’ is één van de meest geliefde kunstenaars uit Frankrijk en niet weg te denken uit het naoorlogse Europees abstracte kunstcurriculum.

Zijn werk ‘Eau forte XXIX’ vindt u in de catalogus onder lotnummer 5050