Speelgoed. Twee collecties waar je vrolijk van wordt!

Niet eerder konden wij zo’n grote collectie (antiek) speelgoed aanbieden. Uit twee bijzondere verzamelingen vindt u de leukste stukken mechanisch speelgoed, Steiff knuffels en poppenhuizen.

De eerste collectie, voornamelijk tinnen soldaatjes en Märklin treinen komt van een verzamelaar en wordt prachtig beschreven door de familie:

“Mijn vader en zijn jongere broer zijn opgegroeid in het buitengebied ten zuiden van de rivieren. Zij zullen ongetwijfeld gezamenlijk regelmatig met de trein en legermannetjes gespeeld hebben. Als kind was onze vader al heel secuur. Tijdens de oorlog hadden zij onderduikers in huis en is ook zijn broer omgekomen bij een verzetsactie om Britse piloten in veiligheid te brengen. Na de oorlog zijn ze verhuisd naar boven de rivieren en is alle speelgoed goed en zorgvuldig ingepakt in houten en ijzeren kisten.”

“Wij wisten wel dat onze vader een mooie trein had gehad, maar mochten daar niet mee spelen. Wij kregen een modernere uitvoering. Pas veel later zijn wij er achter gekomen dat alles nog steeds in de oude kisten, grotendeel in de originele verpakking, bewaard was. De kisten zijn na hun reis vermoedelijk niet meer open geweest.”

Provenance: Een vooroorlogse collectie speelgoed uit familiebezit

Met de tweede collectie, afkomstig uit het voormalige Toy-Toy museum in Rotterdam, bieden wij een mooie selectie antiek speelgoed (voornamelijk mechanisch speelgoed en poppenhuizen) aan. Achter de muren van de statige villa aan de Groene Wetering in Rotterdam, ook het woonhuis van de initiatiefnemer Flos Mars, boden de prachtig ingerichte ruimtes een goede inkijk in de wereld van het speelgoed. Mahoniehouten vitrines lieten gelithografeerde blikken automobielen, vliegtuigen en andere veelal mechanisch speelgoed zien. Maar ook vrijzinnig ingerichte poppenhuizen, trapauto’s en teddyberen deed menig schoolklas vrolijk doen verbazen.

U vindt de collecties antiek speelgoed onder: Provenance: Een collectie uit het ToyToy museum