Drie bijzondere stukken tribale kunst uit particuliere collecties

Uit Nederlands familiebezit komt een zeldzame krishouder in de vorm van een naakte gehurkte jonge vrouw (lotnummer 3501). Het is een oud beeld, slechts in drie pigmenten uitgevoerd, dat vermoedelijk in de tweede helft van de negentiende eeuw in opdracht is vervaardigd. Voor zover we hebben kunnen nagaan is dit het enige exemplaar met een dergelijke voorstelling, al zijn wel krisdragers in de vorm van naakte peuters bekend.

Het Dogon figuur komt van een huisarts uit Limburg die een grote interesse had voor Afrikaanse kunst. Hij kocht dit oude verweerde Dogon figuur in 1970 bij een van de bekende verkoop tentoonstellingen gehouden in Cadier en Keer. Het is een zeer oud altaar figuur met patina dat mogelijk verkregen is door plaatsing in een grot (lotnummer 3701).

Uit een andere particulier Nederlandse verzameling bieden we een zeer oud grote figuur uit het Korewori gebied (lotnummer 3500). Vanuit zijn grote liefde voor Tribale kunst in de breedste zin kocht hij dit fraaiste object uit zijn collectie in 1998 in een van de Tribale kunst veilingen bij Christie’s Amsterdam.