Twee uitersten op tafel

Zowel de liefhebber van antiek als de liefhebber van design kan deze kerst de eettafel completeren met een stel zeer indrukwekkende zilveren kandelaars.

De eerste set met lot nummer 662 bestaat uit vier Lodewijk XV kandelaars, toegeschreven aan Wijnand Warneke (1763-1810) te Amsterdam. De kandelaren zijn getordeerd en opgebouwd met een balustervormige stam. Het geheel is rijkelijk gedecoreerd met bloemen, bladranken en rocailles. Een paar vergelijkbare kandelaren is te vinden in het Rijksmuseum (objectnummer BK-14413-A) en wordt vermeldt in het boek ‘Amsterdams goud en zilver’ door J. R de Lorm, op pagina 162.

De andere set is gemaakt door de in Schoonhoven geboren Wouter van Baalen (geb. 1965). Na zijn studie zilversmeden aan de Vakschool in Schoonhoven (een appel valt immers niet ver van de boom) werkt hij voor diverse bedrijven in binnen- en buitenland om in 1993 zijn eigen atelier te openen in de Amsterdamse Jordaan. Zijn ontwerpen zijn herkenbaar, blinken uit in originaliteit en hebben een zeer sterk driedimensionaal ruimtelijk karakter waar mee gespeeld kan worden. Zijn werk bestaat dan ook veelvuldig uit meerdere onderdelen. Dat Van Baalen naam heeft gemaakt is duidelijk te zien aan zijn werk wat te vinden is in diverse musea, gerenommeerde galeries en op beurzen. Daarnaast is hij winnaar van de Juweliers award, 1997 en verkreeg hij de juryprijs van de nationale bestekprijsvraag ‘Met het mes op tafel’, 1998. Kortom, Wouter van Baalen mag met recht één van de meest toonaangevende contemporaine kunstenaars in edelmetaal genoemd worden.

Onder lotnummer 2600 bieden wij een set van acht zilveren kandelaars aan met de titel ‘Fourfold vierkant’ (2013). De acht separate kandelaars kunnen maximaal worden samengevoegd tot één ronde en één vierkante compositie.