Een unieke collectie streeksieraden van een Amsterdams verzamelaarsechtpaar

Juwelier Lyppens in de Langebrugsteeg is niet alleen in haar eigen stad Amsterdam, maar ook ver daarbuiten al tientallen jaren een begrip. Wat weinigen echter weten is dat oprichters Herman en Marjan Lyppens, een grote liefde hadden voor Nederlandse streeksieraden.

Het begon met de inkoop van prachtige stoffen van de diverse klederdrachten die Nederland rijk is; sitsen uit Friesland, Zeeuws schortenbont en gestreepte stoffen uit Noord – Holland. Al snel volgden de bijbehorende streeksieraden.

Op deze manier ontstond, ruim 65 jaar geleden, een liefde voor het Nederlands streeksieraad. Klederdrachten en streeksieraden vertellen veel over de drager. Het zijn kostbare vertellers van een microgeschiedenis. Ze verklappen waar de drager of draagster woonachtig is, zeggen iets over de levensfase, het beroep, de religie, welvaart en sociale status. Zo draagt een huwbare dame een voorhoofdsnaald links, een getrouwde dame rechts.

Daarnaast inspireerden de onophoudelijke detaillering en mateloze schoonheid de heer en mevrouw Lyppens enorm. Opvallend is de fijnzinnige techniek van het filigrain- en cannetille werk.

De collectie die wij aanbieden is een reis door Nederland. Zo zijn er boeken uit Scheveningen (lot nr. 315), stiften uit Groningen (lot nr. 298) diverse mutsenspelden uit de omgeving Zeeland (lot nrs. 323, 324, 328, 332 en 333) en een zeer indrukwekkende diamanten voorhoofdsnaald uit West – Friesland, Noord – Holland (lot nr. 311). De verzameling getuigt van diversiteit en van een jarenlange passie.

U vindt de collectie streeksieraden onder de lotnummers. 297 – 334 en onder vermelding van ‘Van een Amsterdams verzamelaarsechtpaar’