Cartier’s Santos, een tijdloos horloge icoon

In 1904 vroeg de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos – Dumont aan Louis Cartier een horloge te maken wat hij tijdens het vliegen kon gebruiken. Zijn zakhorloge was hiervoor te onhandig en bovendien te afleidend.

Geïnspireerd door de vroege polshorloges voor vrouwen ontwierp Cartier een vierkante tot rechthoekige kast met Romeinse cijfers voor de uren.  De kast monteerde hij op een leren bandje. Het eerste polshorloge voor mannen was geboren.

Santos – Dumont werd onbewust Cartier’s eerste ambassadeur. Terwijl hij in zijn vliegtuig werd gefotografeerd was daarop zijn horloge zichtbaar. Het horloge werd hierop ongekend populair. Pas in 1911 nam Cartier het horloge in productie. De eerste versie kreeg ‘de naam Santos-Dumont’, naar zijn vliegende vriend. Het horloge zat in een rechthoekige kast en was verkrijgbaar in platina of goud.

Vandaag de dag wordt de Santos nog steeds geproduceerd. Er zijn talloze variaties, maar allen hebben zij dezelfde basiskenmerken, een rechthoekige kast met Romeinse cijfers.

In 2004 lanceert Cartier ter herdenking aan de 100ste verjaardag van het horloge, de Santos 100 waar de XL het grootste formaat van is. Deze najaarsveiling bieden wij maar liefst drie van deze modellen aan, in staal en in goud, onder de lotnummers 546, 549 en 552