Geschiedenis

Veilinggebouw de Zwaan is het oudste en enige overgebleven veilinghuis in het centrum van Amsterdam. De geschiedenis begint in 1818 toen een aantal veilingmeesters inboedels veilden in enkele gebouwen aan het Singel. Dit gebouwencomplex stond bekend als ‘De Zwaan, vernoemd naar de brouwerij die daar van 1578 tot 1790 gevestigd was. Eind 19e eeuw bleek het veilinggebouw zo’n succes dat het moest uitbreiden, eerst met enkele huizen in de Spuistraat en in 1913 met de verhuizing naar het statige pand aan de Keizersgracht, nr 474, een voormalig koopmanshuis uit ca. 1675.

De reacties in de kranten destijds waren zeer positief: De N.V. ‘de Zwaan’ heeft thans haar nieuw gebouw aan de Keizersgracht 474 bij de Leidschestraat geopend. Het is een mooi en frisch gebouw, niet weelderig, maar doelmatig ingericht… Te voren was in dit gebouw in het midden een binnenplaats. Deze is met de verbouwing weggenomen, maar de open ruimte is behouden, van boven afgesloten met een glazen dak. Zoo heeft men in alle zalen een goed licht gekregen en heeft men van boven een vrijen blik op de lager gelegen zalen.

Eind jaren dertig deed Gerard van den Brink op zeer jonge leeftijd zijn intrede in Veilinggebouw de Zwaan. In een kleine twintig jaar wist hij op te klimmen tot veilingmeester en kreeg hij de kans het veilinghuis te kopen. Inmiddels is met zijn dochter Babette aan het roer, De Zwaan een echt familiebedrijf geworden.

Babette van den Brink

Babette van den Brink is directeur en veilingmeester van Veilinggebouw de Zwaan. Het veilingwezen is Babette letterlijk met de paplepel ingegoten. Als meisje van vier jaar oud zat zij al bij haar vader, oud-directeur en veilingmeester Gerard van den Brink, op de veilingtafel het publiek te aanschouwen. Begin jaren ’90 startte zij full time met werken bij het veilinghuis en in 1999 hanteerde zij voor het eerst de hamer. Tijdens die eerste veiling sloeg zij direct twee records; een Amsterdams 18e -eeuws staand horloge van 190.000 gulden en een zilveren vaas van Jan Eisenloeffel van 128.000 gulden.

Sinds 2014 is Babette van de Brink naast gecertificeerd algemeen taxateur en veilinghouder directeur van Veilinggebouw de Zwaan.

Cash op Zolder

Veilingmeester Babette van den Brink vertelt over veilinghuis De Zwaan, gevestigd in Amsterdam. Wanneer kwam ze voor het eerst in het veilinghuis en aan welke veiling heeft ze goede herinneringen? Uit het TV programma: Cash op Zolder van de Avro.

Sfeerimpressie

Een video impressie van de afgelopen Kunst- en Antiekveiling juni 2020