Een selectie uit Dr. Nasrs Wunderkammer

Veilinggebouw de Zwaan verheugt zich om een selectie uit Dr. Nasrs Wunderkammer aan te bieden in haar Algemene Kunst- en Antiekveiling. Ramsey Nasr is Nederlands dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler. Maar ook: verzamelaar, een ontzettend gepassioneerd verzamelaar!

Wij maakten kennis met hem in de vijfdelige televisieserie Dr. Nasrs Wunderkammer, uitgezonden door de NPO in 2023. Hierin neemt hij ons mee in de wonderlijke wereld van verzamelen. Maar, wat is verzamelen eigenlijk? De Dikke van Dale vermeldt het volgende:

ver·za·me·len (verzamelde, heeft verzameld)

1. sparen, bijeenbrengen: postzegels verzamelen

2. samenkomen: om tien uur verzamelen bij het station

Graag willen wij hier wat uitgebreider op ingaan, en zeer niet de betekenisvolle term volgens de van Dale afzwakken, maar verzamelen is volgens ons en Dr. Nasr toch iets heel anders…

In een wereld en tijdspanne waarin massaproductie en snelle en korte observaties een gewoonte dreigen te worden, is verzamelen een tastbare halte om orde te scheppen in de interesses die een mens kan hebben. En die interesses heeft Ramsey Nasr zeker, en wel meer. Hij verzamelt met passie en enthousiasme een hele wereld om zich heen waarin verbazing omslaat naar het aanscherpen van de zintuigen.

De selectie objecten uit de verzameling van Ramsey Nasr die Veilingebouw de Zwaan zal gaan veilen, zijn onder andere, een opgezette das, diverse antiquarische werken, geweldige historische foto’s, een zeldzame stereokijker, een verzameling pijlpunten. Maar ook prachtige handgekleurde natuurhistorische gravures- en prenten, een globe en enkele haren van een wolharige mammoet.

Kom, kijk en laat de zintuigen prikkelen!

U vindt alle objecten uit deze collectie onder de categorie “Een selectie uit Dr. Nasrs Wunderkammer”