Uit de nalatenschap van J.W.N. van Achterbergh

J.W.N. van Achterbergh was de bekende en gedreven verzamelaar, mecenas en kenner van de destijds hedendaagse keramiek uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Een deel van de inboedel afkomstig uit zijn landhuis wordt in deze veiling aangeboden. Het betreft naast schilderijen en keramiek o.a. ook Empire meubelen uit zijn familiebezit.

Jacob van Achterbergh  bracht in 1963 een deel van zijn moderne keramiekcollectie onder in een klein privémuseum met de toepasselijke naam De Pottenkijker, Museum voor Ceramiek. In 1969 werd deze naam gekoppeld aan een tentoonstelling in het museum Boymans van Beuningen. De catalogus van deze tentoonstelling onder de titel ‘1959 Pottenkijker 1969, Ceramische hoogtepunten Nederland’ werd door hem zelf geschreven. Zijn collectie moderne Nederlandse keramiek bestond toen al uit ruim 400 stuks,  gemaakt door kunstenaars uit de kring rondom de verzamelaar. Van Achterbergh stimuleerde de toen (meestens) jonge keramisten en leverde een enorme bijdrage aan de bekendheid van de toen hedendaagse keramiek.

Een groot deel van de collectie moderne keramiek van Van Achterbergh werd al eerder ter veiling aangeboden in de afgelopen decennia. In deze veiling komt nog een laatste deel van de keramiek collectie aan bod, dat nu via veiling zijn weg zal vinden naar een volgende generatie liefhebbers en verzamelaars. O.a. de ‘jenevertafel’ door Piet Wiegman, (lotnummer 2553) waarvan de pendant aanwezig is in het Alkmaars Museum. Afgebeeld in ‘1959 Pottenkijker 1969’ blz 200-201. Beide tafels waren oorspronkelijk bedoeld voor het restaurant van het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook noemenswaardig zijn twee kapitale keramiek stukken door  Nicolaas van Os (geb. 1950), lotnummers 2557 en 2558  en een keramiek vaas door Seung-Ho Yang (geb. 1955), lotnummer 2555.

Naast werken door o.a. Berserik en Sam Middleton komt ook een portret van J.W.N. van Achterbergh door Herman Gordijn aan bod (lotnummer 6968). Dit was één van de eerste portretten die Herman Gordijn vervaardigde, waarna Herman Gordijn, op advies van Jacob van Achterbergh, zich ging toeleggen op portretteren.

Behoudens enkele Empire meubelen, o.a. lotnummer 8600, uit het landhuis wordt ook het Vacheron & Constantin 14 kt. gouden remontoir horloge, dat nog eigendom is geweest van de vader van Jacob van Achterbergh, in deze veiling aangeboden onder lotnummer 508.

Alle lotnummers uit deze nalatenschap zijn terug te vinden onder de vermelding: Provenance: Collectie J.W.N van Achterbergh

Literatuur:
Marcel Brouwer / Marius van Dam -J.W.N. van Achterbergh Een gedreven verzamelaar- Stichting van Achterberg-Domhof 2011.