Ben Spangberg; van de Amsterdamse ondergrondse tot het volledig ondermaanse

De Amsterdamse architect Ben Spangberg (1929 – 2024) groeide op in het Brabantse Oisterwijk. Zijn jeugd kenmerkte zich door een liefde voor flora en fauna, waarbij het determineren, bestuderen en gedetailleerd natekenen van onder andere vlinders een grote rol speelde. Op de lagere school, bij de fraters, viel hij op door zijn veelzijdige interesses en kreeg hij van één van de fraters een boek over Afrika. Het fascineerde hem enorm; een fascinatie die hij nooit meer verloor.

Na zijn HBS tijd in Tilburg vertrok Spangberg naar Amsterdam waar hij na een studie architectuur bij de gemeente werkzaam was. Hij was in deze hoedanigheid één van de ontwerpers van de eerste metrolijnen. Na zijn pensionering verdiepte hij zich verder in zijn interesse in niet – Westerse culturen. Hierin had hij geen duidelijke voorkeur; de gehele wereld was het toneel van zijn passie. Dit is duidelijk terug te zien in de objecten die wij van hem aanbieden. We maken een reis van Melanesië, Papua nieuw Guinea, diverse landen uit Afrika, Mexico naar Groenland.

Hij deelde zijn passie met zijn goede vriend en collega architect Kees van Strien. Tezamen bezochten zij tentoonstellingen, galeries en beurzen in binnen- en buitenland. Beide staan bekend als gepassioneerde verzamelaars.

Hoogtepunten uit de inzending van Spangberg zijn: lotnummer 5600 Papua Golf spirit figuur, lotnummer 5602 Papua Golf spirit board, lotnummer 5384, een fraaie Bongo grafmarker met herkomst Dartevelle, Brussel, lotnummer 5619, inuit marine ivoren figuur en lotnummer 4811, een groot aardewerk Mexico figuur van de Jalisko.