Chinees erfgoed in steen gehouwen; een grote collectie jade uit een particuliere verzameling

De uit Bergisch Gladbach afkomstige architect ing. Ralph Zeller verzamelde ruim dertig jaar antieke Chinese jade. Bijzonder, aangezien er weinig particuliere verzamelingen van een dergelijke omvang in Europa als collectie op de markt komen!
Het belang van jade is voor China van onmetelijke omvang. Al duizenden jaren wordt jade in niet enkel gezien als een kostbare steen, maar als een symbool van morele zuiverheid, onsterfelijkheid, macht en hemelse kracht. Het materiaal vertegenwoordigde de deugden van de ideale mens: wijsheid, moed, mededogen en rechtvaardigheid. Jade kon men eeuwenlang tot het meest vereerde materiaal van het rijk rekenen en was vele malen meer waard dan goud of zilver.
Als symbool van onsterfelijkheid werden de Chinese keizers, de hemelse zonen, begraven in een pak opgebouwd uit stukjes jade. Honderden tot duizenden plaatjes van met de hand gesneden jade en aan elkaar genaaid met goud of zilverdraad beschermden het dode lichaam tegen kwade geesten en hielp de ziel op weg naar het hiernamaals. Daarnaast werden zij omringd door allerlei jade vormstukken, zoals amuletten, als symbool van onsterfelijkheid.
Een van de meest fascinerende artefacten, waarvan wij er zes ter veiling aanbieden (lotnummers 3372, 3373, 3374, 3375, 3376 en 3402), is de cong, (uitgesproken als tsong). Het is een cilindervormige buis die omgeven wordt door een vierkante buitenkant, met andere woorden: het heeft een ronde binnenkant en een vierkante buitenkant, en variëren sterk in grootte. De cong objecten komen vooral uit de Liangzhu cultuur (ca. 3300–2300 v.Chr.) en zijn gevonden in graven, vaak naast andere rituele voorwerpen zoals de bi schijf (lotnummers 3424, 3425, 3426, 3427 en 3433). Deze schijven symboliseerden de hemel, in tegenstelling tot de cong die werd geassocieerd met het aardse (“Tian yuan di fang” – de hemel is rond, de aarde is vierkant).





Naast deze archaïsche collectie, bevat de verzameling ook een groot aantal sculpturale ornamenten uit de Ming tot Qing dynastie (1368 – 1912). Een aantal fraaie stukken zijn lotnummer 3448, een gesneden bruin jade waterbuffel, lotnummer 3437, een gesneden groene kameel en lotnummer 3439 een witte qilin.





De collectie is dus binnen het materiaal jade, zeer eclectisch te noemen; rituele artefacten, onderdelen van mogelijke begrafenispakken en andere kledingstukken en sculpturen en dat uit een tijdspanne van ruim vijf millennia!
Alle objecten uit deze collectie zijn te vinden onder provenance: “Uit de collectie van architect Dipl. Ing. Ralph Zeller”