De Art Deco en Amsterdamse School collectie van Pieter Goedings, oud eigenaar van bioscoop ‘The Movies’

Filmdistibuteur en bioscoopeigenaar, Pieter Goedings was de oprichter, eigenaar, artdirector en interieurontwerper van bioscoop The Movies. Hij was in de jaren zeventig en tachtig de grootste onafhankelijke art-house distributeur in Nederland en de ontdekker van vele mooie films en talentvolle filmmakers. In 1971 toverde hij de bouwvallige buurtbioscoop Hollandia om in een Jugenstil paleis, in de volksmond ook wel klein Tuschinski genoemd. Het beroemde Art-Deco interieur van voor de renovatie was van de hand van Goedings. Hij ontwierp de tapijten, wandkleden, houtwerk, bioscoopstoelen en richtte de bioscoop in met heel veel antiek uit de periode.

Goedings was een zeer gepassioneerd verzamelaar van het Art Deco en Amsterdamse School en hij verzamelde een van de grootste collecties in Nederland. The Movies is recent gerenoveerd, verschillende antieke objecten zijn er nog steeds te vinden en ook het patroon van het vloerkleed is nog van zijn hand. Zaal 1 is nog geheel van zijn hand en is nu in gerestaureerde staat te bewonderen.

Als gepassioneerd verzamelaar struinde hij door gebouwen die op de nominatie van sloop stonden en wist hij vele prachtige voorwerpen te bemachtigen in binnen en buitenland. In de huidige veiling bied Veilinggebouw de Zwaan een fraaie selectie aan uit deze belangrijke collectie van Pieter Goedings. Onder andere te noemen de drie bijzondere glas in lood koepels van Willem Bogtman (1882-1955), met gebrandschilderde afbeeldingen van o.a. de dierenriem, ca. 1920. Ooit hingen deze drie koepels in het gebouw ‘Blom en van AA’, Prins Hendrikkade 33, Amsterdam (lotnummer 2712).

Uitermate zeldzaam zijn het paar stoelen van de hand van Michel de Klerk (1884-1923) uit 1915 (lotnummer 2717), en een driedelig glas in lood raam van R. Roland Holst (1868-1938) uit het voormalig hoofdkantoor N.V. Koninklijke Hollandse Lloyd op de Prins Hendrikkade 3, Amsterdam (lotnummer 2701).

En met de mogelijkheid om het paar Franse hanglampen aan te schaffen, lotnummer 2708, kunt u een stuk Amsterdam bemachtigen, ze hangen ook in The Movies en in Sauna Deco.

U vindt alle lotnummers uit deze collectie onder vermelding van Provenance: Uit de collectie van Pieter Goedings, oud eigenaar van bioscoop ‘The Movies’