Rituele Objecten

In onze huidige veiling worden van verschillende particulier Nederlandse verzamelingen een aantal zeer fraaie rituele beelden aangeboden:

De vier Nias figuren uit de privé collectie van Rudolph Bonnet
Een viertal voorouderfiguren afkomstig van het eiland Nias, ten westen van Sumatra.

Deze vier beelden zijn ooit onderdeel geweest van de collectie Nias figuren van de beroemde Nederlandse schilder Rudolph Bonnet (1895-1978). In 1930 maakt hij een reis met zijn goede vriend en pionier in de etnomusicologie Jaap Kunst (1891-1960) naar het Eiland Nias. Jaap Kunst zal daar muziekopnamen maken en Rudolph Bonnet maakt daar zijn bekende serie van karakteristieke portretten van de Nias bevolking. Beiden zijn ook gefascineerd van de beeldencultuur en verzamelen een serie voorouderfiguren, ada zatua. De vier Nias voorouderfiguren die we in de huidige veiling aanbieden komen van de verzameling van Rudolph Bonnet. Rudolph stuurde zijn collectie naar zijn broer Wim Bonnet op Java omdat hij op Bali nog geen goed domicilie had gevonden. Daar stonden ze tot 1933, tot het plotselinge overlijden van Wim Bonnet. Zijn vrouw de Barones Bonnet – Verschuer vertrok met de familie en de collectie naar Nederland en helaas is een groot deel van deze Nias collectie van tijdens de tweede Wereldoorlog verloren gegaan, meegenomen door de bezetters.
Een aantal figuren bleef nog wel in de familie Vlaanderen-Bonnet, en uit dit deel van de verzameling worden nu de vier lotnummers 5603; 5604; 5605; 5606 aangeboden.
Rudolph Bonnet heeft ook zelf foto’s gemaakt van de verzamelde Nias figuren.
Op een van deze foto’s is het mannelijke voorouderfiguur met de bijzondere kegelvormige hoofddeksel, lotnummer 5605, te zien op de rechter zijde.

Met deze collectie van vier Nias sculpturen krijg je als verzamelaar de kans om een Nias figuur te bemachtigen dat vroeg verzameld is en ook door een kunstenaar met een bewonderende kijk op de vooroudercultuur van het eiland Nias.

Songye sculptuur, lot 5415

Bij een bezoek aan Galerie de Ruimte te Eersel werd de huidige verzamelaar verliefd op dit beeld en werd het een belangrijk onderdeel van zijn verzameling.
Het Songye beeld dat aangeboden gaat worden behoort tot een klein corpus van enigmatische Songye-sculpturen met de hoofden dramatisch naar één kant gedraaid. Het doel waarvoor deze mankishi bedoeld waren, is nog niet opgehelderd.
Een diep zwartachtige patina bedekt de meeste delen van het lichaam, het resultaat van vele behandelingen met palmolie, resulterend in een hoofd dat nog steeds bedekt is met deze stroperige vloeistof.
Het gezicht heeft een goedaardige uitdrukking met half gesloten ogen en een lachende mond. Het lichaam is gevormd als een half figuur met een sterke nadruk op geometrische vormen: een sterke buisvormige nek staat op een licht getailleerde torso, de vrij uitgesneden armen komen voort uit rechthoekige schouders en het onderlichaam is opgevat als een trapezium met afgeplatte rug. Details als vingers, tenen, seks en kapsel zijn weggelaten. Door dit te doen kon de kunstenaar/specialist een krachtig vat uithouwen voor de speciale ingrediënten, bishimba, die te vinden zijn in de twee holtes in de buik en de fontanel. Binnen de gepubliceerde voorbeelden heeft dit item een ​​unieke kwaliteit.

Jean Nies van Galerie de Ruimte heeft destijds de collectie van de zeer bereisde Nederlandse verzamelaar Fred ten Houten aan nieuwe verzamelaar kunnen aanbieden. Grote delen van zijn verzameling hebben ook nog jaren tentoongesteld gestaan in het Gerardus van der Leeuw Museum in Groningen tussen 1970-1996. In de huidige veiling worden van andere Nederlandse verzamelaars nog een aantal andere rituele objecten uit de privé collectie van Fred ten Houten aangeboden. Lot nr. 5609. twee Nusa Tenggara, voorouderfiguren. Lot nr. 5355, Baule figuur.

Twee voorouderfiguren uit Leti

Lot nummers 5601-5602, twee kleine houten voorouderfiguren, yene genaamd komen zeer waarschijnlijk van een oude collectie, mogelijk van een Nederlandse familie die ooit werkzaam waren in de Molukken. Ondanks dat we de verzamelgeschiedenis niet kennen weten we door inspectie van de beelden zelf dat het hier om oude beelden gaat. Door ons Koloniale achtergrond worden er soms nog bijzondere stukken gevonden. Wij zijn dan ook zeer verheugd om deze twee kleine voorouderfiguren van het eiland Leti aan te kunnen bieden.

Sepik staand figuur

Het lotnummer 5654 was decennia lang een van de meest geliefde spirit-figuren uit de collectie van een Nederlands echtpaar. Reeds in 1964 verkregen en al die jaren zeer geliefd.
Het is een verfijnd figuur  met een klassiek groot geprononceerd hoofd, in verhouding met het gehele figuur. Deze figuur is bedekt met een donker roodbruine patina en is vergelijkbaar met de amuletten, brag, en kandimbong-voorouderfiguren die in het lagere riviergebied van de Sepik en Ramu worden aangetroffen. In deze kleinere sculpturen worden het hoofd en de benen benadrukt. Door een hoofdtooi uit te snijden lijkt het hoofd langwerpig te zijn en vormt het een derde van de totale hoogte van het beeld. Een prominente neus met een doorboord septum toont een hangend ornament. Vrij gesneden dunne lange armen in zeldzame W-vorm die eindigen in niet-geaccentueerde handen die de kin raken. De benen in het huidige beeld worden geaccentueerd door een ingesneden patroon met een centrale rand die loopt van de heup naar de basis; voeten ontbreken. Hetzelfde patroon is terug te vinden in de hoofdtooi, terwijl op de achterkant van het hoofd hetzelfde patroon rond een holte in het hout is gesneden. De achterkant heeft een intrigerende gekartelde V-vorm, die een initiatiemarkering kan vertegenwoordigen. Deze clan-gerelateerde ingekerfde patronen zijn waarschijnlijk afkomstig uit de Murik-meren.

Van diverse inzenders zijn er nog een paar speciale objecten te noemen.

Lotnummer 5662, is een voorouderfiguur van de Atauoro, dat tentoongesteld heeft gestaan in de tentoonstelling van de Vereniging Vrienden Etnografica in het Museum Berg en Dal in 2008 en gepubliceerd in het begeleidende collectie boek Tribal Treasures in Dutch Private Collections, Rossel en Wentholt, 2008, pagina 131.

Een oud Ramu masker van een particuliere verzameling, lot 5653 en een verfijnd Nias voorouderfiguur, lot nummer 5657, afkomstig van de belangrijke handelaar in Indonesische kunst uit Den Haag, D.H. Blok en een andere Haagse verzamelaar-handelaar Ed. Smit. Aangeboden nu door een gepassioneerde particulier verzamelaar.