Een waar technisch hoogstandje in de palm van je hand

Abraham Louis Breguet (1747-1823) was als uurwerkmaker bij leven al befaamd en evenzo geniaal. Zijn uurwerken en horloges waren van grote complexiteit en accuratesse waardoor zijn faam als wind over de wereld werd geblazen. Hij was verantwoordelijk voor vele verbeteringen en toevoegingen aan tijdmeters om de tijd zo nauwkeurig als mogelijk weer te geven.

Het 18 karaat gouden zakhorloge onder lotnummer 510, oogt zoals vele zakhorloges. Als een horloge weggestopt in vrijwel elk dressoir in Nederland, een vergeten kleinood.

Maar,

‘don’t judge a watch by its cover!’.

Dit horloge is namelijk uitgevoerd met de geniale uitvinding waar Breguet in 1801 octrooi voor kreeg:

De tourbillon.

Kortgezegd is de tourbillon (Frans voor wervelwind) een mechaniek om de invloed van de zwaartekracht op de gang van een mechanisch uurwerk te verminderen. Het is een uitmuntende verbetering om het effect van de zwaartekracht teniet te doen. Horloges werden immers dagelijks voor langere tijd verticaal gedragen.

Dit horloge is uitgevoerd met een onrust waaromheen een stalen kooi, de tourbillon. Prachtig uitgevoerd in gepolijst staal, met krulornamenten en een vogel. Waar de onrust door middel van een veer heen en weer draait en dus het mechanisme in werking doet stellen, draait de tourbillon in een minuut om de onrust. Verder heeft dit horloge een snek, wat de druk op het radarwerk gelijkmatig verdeeld zodat er weinig slijtage ontstaat. Een fijne wit email wijzerplaat met Romeinse cijfers doet de tijd weergeven. Alles in een zware 18 karaat gouden kast van het type savonette.

Sinds de introductie van dit uiterst gecompliceerde mechanisme, zijn er weinige horlogemakers geweest die de tourbillon hebben kunnen toepassen. De moeilijkheid van uitvoering bracht de weinige horlogemakers die in staat waren om deze toepassing te voltooien, een zekere erkenning van hun talenten. Een schatting van circa 800! horloges uitgevoerd met tourbillon mechanisme in de 19e eeuw door een handvol makers, is zeker niet ondenkbaar.

Ondanks dat dit horloge niet gesigneerd is, heeft het sterke overeenkomsten met horloges gemaakt door Henry Delolme. Deze Londense maker was werkzaam gedurende de 19e eeuw. Het uurwerk, de platine en de kast hebben gelijkenissen met een eerder verkocht gesigneerd horloge, door Auktionen Dr. Crott uit Manheim in 2015.

Al met al een zeer zeldzaam horloge met een buitengewoon mechaniek.