Een uitzonderlijke 18e eeuwse set van vier zilveren Rotterdams Rococo kandelaars
Deze vierdelige set met lotnummer 669, is al generaties lang in de uit Den Bosch komende familie en waren van zijn grootouders. Via vererving van zijn vader zijn ze nu al vele jaren in het bezit van zijn kleinzoon.
Zijn grootvader was notaris in Den Bosch en had een grote passie voor zilver en had een hele grote collectie zilver samengesteld. Zelfs had hij voor ieder van zijn negen kinderen een uitgebreid dinercassette bij een gebracht.
Het verhaal doet de ronde- en werd ook door de broer van de inbrenger bevestigd- dat deze vier kandelaren als doelpaaltjes waren gebruikt tijdens een potje voetballen binnenshuis.
Dit wonderlijke verhaal is te begrijpen nadat er werd verteld dat in de boedelbeschrijving van de grootvader, een wit metalen set van vier kandelaars beschreven bleek te zijn, één vergissing is menselijk.

Deze Louis XV vierdelige set uit Rotterdam van de zilversmid Bartholomeus van den Tooren 1742-1768 gemerkt met meesterteken, stadskeur en jaarletter 1767 en een hoogte van 23 cm is een uitzonderlijke set en wordt zeldzaam ter veiling aangeboden.
Het bombardement op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1940 heeft een verwoestende impact gehad op de stad en haar erfgoed. Veel historische gebouwen en waardevolle voorwerpen, waaronder Rotterdams antiek zilver, zijn verloren gegaan. Hierdoor is er weinig antiek 18e eeuws zilver uit Rotterdam overgebleven.
Dit maakt het nog specialer voor verzamelaars en liefhebbers van antiek zilver, aangezien de overgebleven stukken daardoor waardevoller zijn. Rotterdams antiek zilver heeft zijn eigen unieke karakter en stijl, die het onderscheidt van andere Nederlandse zilverproducties, zoals die uit Amsterdam en Den Haag. Terwijl Amsterdamse zilverstukken vaak als “brutaal” worden omschreven vanwege hun gedurfde ontwerpen en ornamentatie, en Haags zilver als “chique” wordt gezien door de verfijnde en elegante afwerking, heeft Rotterdams zilver een meer praktische en functionele benadering.
Rotterdams zilver staat bekend om zijn degelijkheid en eenvoud. De ontwerpen zijn vaak minder extravagant dan die uit Amsterdam, maar wel zijn ze “elegant”, degelijk en functioneel, wat de handelsgeest van Rotterdam weerspiegelt. Deze kandelaars zijn “stevig” en voor mensen die waarde hechten aan functionaliteit en kwaliteit.
De van oorsprong Haagse zilversmid Van den Tooren heeft in deze kandelaars het “chique” vertaald naar elegant en modieus in de tijd. Het zilverwerk van Bartholomeus van den Tooren behoort tot het hogere echalon in 18e eeuws zilver. Zijn opdrachtgevers behoorde dan ook tot de hogere burgerij.
Verschillende zilverwerken van Bartholomeus Van den Tooren bevinden zich tegenwoordig in de collectie van Nederlandse musea en particuliere verzamelingen.