Opvallende sieraden van een opvallende vrouw

Voor veel inwoners van het zuid Hollandse dorp Poeldijk was het doktershuis een begrip. Doctor Jan ter Haar (1902), ontving patiënten in huis, fietste met sigaar door het dorp voor visites, maakte zelf medicijnen en bracht dag en nacht nieuwe dorpsbewoners ter wereld. Zijn vrouw Jeannette (1905) was een opvallende verschijning, die de praktijk organiseerde, de apotheek aanvulde en zich roerde in het sociale dorpsleven.

Zoon Kees (1933) heeft het ouderlijk huis volledig in stand gehouden en de nalatenschap bestemd voor het Rode Kruis. Na zijn overlijden zijn veel historische en mooie spullen tevoorschijn gekomen, waaronder een prachtige sieraden collectie. Hoogtepunten uit deze collectie zijn een indrukwekkende 19e-eeuwse ‘spraybroche’ met geëmailleerde bloemen (lotnummer 22), een Belle Epoque lavalière collier bezet met diamant (lotnummer 95), een platina Art Deco armband bezet met diamant en saffier (lotnummer. 93), met bijpassend ring (lotnummer 94) en een cocktail horloge bezet met robijn en diamant (lotnummer 527).

Enkele sieraden die Jeanette ter Haar draagt op het schilderij zien we ook terug in de veiling. De gouden armband met jade (lotnummer 175), de diamanten Art Deco ring om haar rechterhand (lotnummer 84) en haar diamanten oorbellen (lotnummer 139)

Alle juwelen uit de collectie van Jeannette ter Haar vindt u onder vermelding van: Provenance: particuliere collectie uit het Westland, ten bate van het Rode Kruis